A tea, ahogyan Kosztolányi Dezső fogalmaz, az álmodók bora. Nem csoda tehát, hogy talán a víz után a legtöbbet fogyasztott ital az egész világon. A téli időszakban pedig különösen kedvelt, hiszen ki ne szeretne egy bögre forró teával és egy jó könyvvel vagy filmmel bekuporodni, amikor kint röpködnek a mínuszok vagy épp hull a hó. Nincs ez nálunk sem máshogy, éppen ezért az Irodaplus webáruházban is széles választékba találhatsz szálas és filteres teakeverékeket is. De vajon honnan ered sokunk kedvence, és milyen szokások köthetők a teához, mai írásunkból kiderül.
A teázás eredet a régmúltra tekint vissza és – mint oly sok más is – Ázsiához köthető. A legenda szerint Kínában már az i.e. 2737-ben felfedezték a teacserjét, és annak jótékony hatását. A történet szerin Shen Nung kínai uralkodó egy forró nyári napon a kertben hűsölt a teacserje alatt, és vizet forralt, hogy majd azzal oltsa a szomját. A nyári fuvallat azonban belefújt a forró vízbe egy levelet a teacserjéről, az uralkodó pedig hagyta, hogy az a vízben ázzon, így fogyasztva elsőként a világon teát.
Annak ellenére, hogy Ázsiában már több évezredes hagyománya van a teázásnak, a keleti kultúra zárkózottsága okán, a tea Európába csak a 16-17. században jutott el a hollandok, később pedig az angolok közvetítésével.
A teának négy típusa van (fehér, zöld, oolong és fekete), melyek mind a teacserjéről származnak, csupán feldolgozásukban különböznek. Akármelyik fajtát is fogyasztjuk szívesen, nem lövünk mellé, ugyanis a tea minden formájában egészséges, és jótékonyan hat az egészségünkre. Rendkívül gazdag antioxidánsokban, aminek köszönhetően véd a daganatos, illetve szív- és érrendszeri betegségekkel, valamint az ízületi gyulladásokkal szemben.
A tea a fentiek mellett segít megelőzni a csontritkulást, és csökkenteni a vérnyomást, a vércukorszintet, valamint a koleszterint is. Ezen kívül a teának antibakteriális, fertőtlenítő hatása is van, így hatékony segítség a felsőlégúti betegségek és a nátha kezelésében is.
A tea az egész világon nagyon népszerű, így számos országban komoly kultúrája van, amelyhez nem ritkán szertartásszerű szokások tartoznak. A legismertebb teaszertartások természetesen Japánhoz és Kínához köthetők. Előbbiben a matcha szertartásnak, míg utóbbiban a Gong Fu Cha módszernek hódolnak. Ennek az a lényege, hogy sosem az első főzet teát fogyasztják, annak ugyanis az a célja, hogy a tea aromája belengje a szobát.
Európában pedig a leghíresebb az angol ötórai tea. Az angolok ilyenkor fekete teát isznak tejjel és kevés cukorral, azonban a szertartás lényege nem csupán ez. A tea mellett az is ugyanolyan fontos és meghatározó, hogy mit fogyasztanak mellé: a különböző péksüteményeket és az apró teasüteményeket kedvelik a leginkább.
A tea fogyasztása számos országban és kultúrában különböző szokásokhoz kötődik. Íme néhány példa:
Japánban a zöld tea különösen népszerű, és a hagyományos teaceremóniák során az elkészítése is szigorú szabályokhoz kötött.
Az angoloknál az "afternoon tea" hagyománya él, amely során teát és finom édességeket fogyasztanak délutánonként. Az italhoz általában tejes keveréket és cukrot szoktak adni.
Indiában és Pakisztánban a chai teát kardamon, fahéj, gyömbér, szegfűszeg és egyéb fűszerekkel ízesítik. Az italt általában édesítik, és tejjel hígítják.
Marokkóban a mentatea népszerű, amelyet a hagyomány szerint az elegáns ezüst teáskannából közös poharakba öntenek, és együtt kortyolgatják.
Kínában a teát hagyományosan a családi összejövetelek és baráti találkozók fontos részének tartják, és az italt a kínai kultúra mélyen gyökerező szertartásossággal fogyasztják.
A dél-amerikai országokban a mate teát tartják népszerűnek, amelyet a "bombilla" nevű, fém szívószállal fogyasztanak közösen. Az italt az úgynevezett "mate-tálból" kortyolják, amely hagyományosan tökéből vagy fából készült.
Használj minőségi teafüvet vagy teakeveréket, amelynek ízvilága és aromája a lehető legjobb.
Kísérletezz az ízekkel és fűszerekkel! Adj hozzá a teához gyümölcsöket, fűszereket, virágokat, vagy akár mézet vagy citromot.
Készítsd el a teát a hagyományos módszerektől eltérően! Próbáld ki az "ice tea"-t vagy a "chai latte"-t, vagy használj más módszert, mint például a "cold brew"-t.
Variáld a hőmérsékletet és a forrási időt! Az eltérő hőmérséklet és idő lehetővé teszi az ízvilág újabb dimenzióinak felfedezését.
Használj különleges teás készletet, csészét vagy bögrét, amely feldobja az ital kinézetét és élvezeti értékét.
Készítsd el a teát különleges helyen! Próbáld ki az erdőt, a tengerpartot vagy a kertet, és éld át a teázás élményét a természetben.
Ha szeretnél minőségi teákból válogatni és különleges ízélményeket kipróbálni, nézz körül webáruházunkban, ahol széles választék vár rád!